Hoe ziet de revalidatie eruit?
Er is nog veel onduidelijk over de besmettelijkheid na de ziekteperiode. Daarom wordt aangeraden om in de eerste zes weken van de revalidatie zorg op afstand te bieden. Deze eerste fase van revalidatie zal in het teken staan van coaching en advies. De therapeut zal via een telefonisch consult of via videobellen contact opnemen met de patiënt om kennis te maken en meer te weten te komen over de specifieke situatie. Hierna zal de therapeut de patiënt begeleiden in het gedoseerd oppakken van dagelijkse handelingen en adviezen geven over het opbouwen van fysieke capaciteit.
Wanneer de eerste zes weken voorbij zijn vindt er een evaluatiemoment plaats. Als de omstandigheden het toe laten worden er fysieke testen afgenomen en wordt de belastbaarheid verder in kaart gebracht op de praktijk. Vanuit hier kunnen nieuwe doelen voor de revalidatie worden opgesteld. De behandeling zal nu naast coaching en advies meer gericht zijn op kracht- en conditietraining waar mogelijk in de oefenzaal. Dit alles met in achtneming van de geldende voorschriften van het RIVM. De fysiotherapie gaat uit van trainingsprincipes welke ook van toepassing zijn op andere chronische longaandoeningen, maar blijft oog houden voor de individuele omstandigheden van de patiënt. Er zal gebruik worden gemaakt van een score voor vermoeidheid/kortademigheid (BORG-score) om de zwaarte van een activiteit per patiënt te evalueren en de intensiteit van de training hierop aan te passen. Daarnaast gebruiken we een apparaatje (saturatiemeter) dat de zuurstof in het bloed meet tijdens inspanning en in rust. Hierdoor zorgen we ervoor dat de training effectief maar wel veilig is.
Kortom, het COVID-19 virus zal ook na de acute besmettingsrisico’s nog een probleem blijven en we proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de revalidatie. Samen staan we sterk.