Heb je last van een frozen shoulder?

Heb je al een tijdje of zelfs langdurig pijn in de schouder? Ben je beperkt in je bewegingen doordat je pijn hebt als je verder reikt of beweegt? Lijkt het alsof je bewegingsvrijheid bevriest, steeds minder ruimte in beweging gepaard gaande met pijn? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een “frozen shoulder”! Maar wat is het precies en wat kan je er tegen doen? In dit artikel zetten wij e.e.a. voor jou op een rijtje!

Wat is een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder voelt je schouder als bevroren aan. Het is een langdurige aandoening waarbij het gewrichtskapsel van je schouder gaat verkleven / ontsteken. Het gewrichtskapsel in de schouder zorgt ervoor dat je je arm soepel kan bewegen en strekken. Als er een verkleving in het gewrichtskapsel is, kan dit leiden tot verstijving van de schouder. Je krijgt het gevoel dat je een bevriezing in de schouder hebt, oftewel een frozen shoulder. Dit kan gepaard gaan met heftige pieken in pijn op het moment dat je onverwachte bewegingen maakt. Het is daarbij afhankelijk in welke fase je zit.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kan allereerst ontstaan door een ongeluk, trauma of operatie. Echter is de oorzaak niet altijd te achterhalen. Vaak is een frozen shoulder een reactie op een ontsteking in de schouder of bovenarm. Daarnaast kan stress of andere aandoening ook zorgen voor een pijnlijke schouder. Het is belangrijk om niet te lang rond te blijven lopen zonder er naar te laten kijken. Een frozen shoulder komt meer voor bij mensen tussen de 40 en 65 jaar oud. Wat niet wil zeggen dat je jonger hier geen last van kunt hebben.

Wat zijn de symptomen?

Als je een frozen shoulder heb dan is dat erg vervelend. De meest voorkomende klachten zijn;

  • Het hebben van een stekende, zeurende en drukkende pijn
  • Wanneer je de schouder niet belast of beweegt, ervaar je pijn
  • Vaak nemen de pijnklachten in de avond en nacht toe
  • Pijn op één plek

Er zijn 3 fasen te onderscheiden

Bij een frozen shoulder zijn er drie verschillende fases. Dit zijn de bevriezende fase, bevroren fase en de ontdooiende fase.

Bij de bevriezende fase wordt de pijn erger en ervaart men vooral gedurende de nacht hevige pijn. Ook de stijfheid zal in deze fase erg toenemen. Vaak ontdekken mensen in deze fase hun langdurige pijn.

Bij de bevroren fase is de schouder erg stijf en ‘bevroren’. Je heb veel moeite met bewegen en de pijn zal minimaal afnemen.

Bij de ontdooiende fase wordt de schouder letterlijk ‘ontdooid’ en neemt de pijn af. Hierdoor kan je je schouder weer beter bewegen.

Hoelang kunnen de klachten aanhouden?

Hoelang je met een frozen shoulder rondloopt hangt af van jouw herstel. De bevriezende fase kan ongeveer zes tot negen maanden duren. Dit kan zelfs langer zijn. Afhankelijk van wanneer je de ongewone pijn ontdekt, kun je hier wat aan doen. De bevroren fase kan vier tot negen maanden duren. En de ontdooifase, of ook wel de herstelfase, kan vijf maanden tot twee jaar duren. Een frozen shoulder moet het lichaam zelf herstellen alleen kan dit erg lang duren. Zeker als je hier te lang mee blijft rondlopen zonder stappen te zetten.

Wat kan je er tegen doen?

Het is belangrijk bij een frozen shoulder binnen je eigen pijngrens te blijven om deze niet over te belasten. Hier kan een fysiotherapeut jou hier goed bij helpen. Maak tijdig een afspraak met een fysiotherapeut om herstel zo snel mogelijk op te pakken. Als je te lang blijft rondlopen kan het zijn dat er meer nodig is en dat de schouder eerst tot rust moet komen. Je kunt gewoonweg geen oefeningen doen zonder pijn.

Hoe sneller je naar een fysiotherapeut gaat met je klachten, hoe sneller je herstel kan zijn bij een beginnende frozen shoulder of andere schouderaandoening. De fysiotherapeut kan in overleg met je huisarts ook de juiste doorverwijzing regelen als dit nodig mocht blijken.

Heb je vragen of wil je hulp?

Wil je jouw klachten in de schouder laten onderzoeken door een fysiotherapeut? Bij Fysiopark staan wij met onze professionele fysiotherapeuten voor jou klaar! Fysiopark biedt persoonlijke behandelingen die goed aansluiten op jouw klachten en wensen. Naast fysiotherapie kun je bij ons ook sporten.

Onze professionals helpen jou graag bij het uitoefenen van een fitness training. Heb je vragen of wil je meer weten over onze praktijk? Neem gerust contact met ons op!

Jan Bout - Fysiopark

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach