Heb ik een Lopersknie?

Ben je onlangs weer veel gaan hardlopen, wielrennen of een andere sport gaan beoefenen en heb je last van terugkerende klachten in de knie? Het kan dan zijn dat je een lopersknie hebt opgelopen. Maar wat is nu een lopersknie en hoe kom je ervan af? In dit artikel lees je wat een lopersknie is en hoe je wat je hieraan kunt doen.

Wat zijn lopersknie symptomen?

Een lopersknie oftewel een iliotibiaal bandsyndroom is een overbelasting, blessure, die inspanning gebonden pijn geeft aan de buitenkant van de knie. Een lopersknie komt regelmatig voor bij wielrenners en hardlopers. Enkele symptomen waaraan je een lopersknie kan herkennen zijn:

  • Pijn in de knie tijdens het sporten.
  • Een stekende pijn aan de buitenkant van de knie.
  • Bij het nemen van rust tijdens het sporten trekt de pijn langzaam weer weg.
  • Rustige activiteiten zoals wandelen veroorzaken geen pijn.
  • Mogelijk lichte zwelling op de buitenzijde van de knie.

Bij een lopersknie komt na een voorspelbare afstand de pijn vaak rustig opzetten en deze trekt weer weg bij het nemen van rust. Wanneer de blessure ernstiger is kan de pijn sneller optreden en langer aanhouden. Bij een lopersknie is een fysiotherapeut vaak in staat een diagnose te stellen naar aanleiding van jouw verhaal en klachten gecombineerd met een kort lichamelijk onderzoek. Bij twijfel kan een scan worden ingepland om andere aandoeningen uit te sluiten.

Ontstaan van een lopersknie

Aan de buitenkant van het been loopt van heup naar knie een groot pees blad, dit pees blad loopt over een deel van het bovenbeen bot. Door druk van de band op dit bot kan er irritatie ontstaan die ook wel een steriele ontsteking genoemd wordt. Deze irritatie zorgt uiteindelijk voor de pijn in de knie. De irritatie kan ontstaan door een plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit. Hiernaast kunnen beginnende sporters en sporters die na een lange tijd rust weer beginnen ook deze blessure ervaren. Herken jij je in de volgende acties:

  • Je bent de laatste tijd meer gaan sporten, hogere frequentie dan voorheen. Bijvoorbeeld na de vakantie
  • Je bent onlangs veel intensiever gaan sporten, je traint harder, zwaarder en langer voor een bepaald doel

Verhelpen van de pijn.

De pijn die je ervaart bij een lopersknie zorgt gelukkig niet voor schade. Om de pijn weg te nemen is rust aangeraden. Ga bijvoorbeeld minder lang sporten of neem vaker rust tijdens het sporten. Probeer in deze tijd van rust wel fit te blijven! Ga een sport beoefenen waar je geen pijn van krijgt zoals zwemmen, rustig fietsen of wandelen. Wanneer de klachten zijn verminderd kan je weer rustig beginnen met sporten. Merk je dat rust nemen niet helpt met het herstel dan is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut of huisarts.

Lopersknie behandelen

Merk je dat de pijn niet overgaat door het nemen van rust. Een andere sport te beoefenen dan kan (sport) fysiotherapie uitkomst bieden. De fysiotherapeut stelt na een kort onderzoek een behandelplan op met oefeningen en gerichte massage.

Vragen of hulp nodig?

De knie is de schakel is tussen ons bovenbeen en scheenbeen en bestaat uit allerlei botten gewrichtsbanden, spieren, kraakbeen en slijmbeurzen. De oorzaken van knieklachten zijn vaak heel divers. Met behulp van fysiotherapie kunnen de klachten goed in kaart gebracht worden en doormiddel van trainingen of massages kunnen deze verholpen worden. De fysiotherapeut is namelijk specialist in het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten.
Onze professionals assisteren je graag bij het verhelpen van je klachten. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op!

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist