Nekklachten door winterdepressie
Zodra de herfststormen in september of oktober beginnen, beginnen bij veel mensen de neerslachtige gevoelens en bij sommigen zelfs depressieve gevoelens. Een depressie die seizoensgebonden is noemen we vaak een winterdepressie. Deze depressie kan voor serieuze fysieke klachten zorgen zoals nekpijn. Maar hoe kan het nu dat depressie resulteert in nekklachten?
Waarom worden we depressiever in de winter?
Waarom de winter bij sommige mensen depressieve gedachten opwekt is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt vaak een link gelegd met de hoeveelheid daglicht. In de winter vertrekken we vaak in het donker naar werk en komen we in het donker weer thuis. Dit gebrek aan daglicht heeft een effect op onze biologische klok, deze kan hierdoor ontregeld raken. Deze ontregeling komt waarschijnlijk omdat je hersenen te veel melatonine aan maken. Dit hormoon zorgt voor slaperigheid. Maar waarom heeft de ene persoon er dan meer last van dan de andere? Iedereen maakt melatonine aan, alleen niet in dezelfde mate. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de winter vaak veel melatonine aanmaken en dus klachten ondervinden.
Waar komen de fysieke klachten vandaan?
- Te weinig beweging, als je last hebt van een winterdepressie heb je waarschijnlijk ook minder zin om te sporten of buiten te wandelen. Dit tekort aan beweging kan veroorzaken dat je spieren stijf worden. Bij te weinig lichaamsbeweging komen vaak nekklachten kijken. Zorg dus dat je voldoende blijft bewegen.
- Stress, als je veel loopt te piekeren omdat je stress hebt kan dit resulteren in depressieve gedachten. Je bent bij deze stress eerder geneigd om je nekspieren aan te spannen.
- Slaaptekort, als je biologische klok ontregeld is dan kan dit leiden tot slaaptekort. Slaaptekort kan leiden tot nekklachten.
- Slechte lichaamshouding, als je depressieve gevoelens hebt dan kan het zijn dat je een beetje naar beneden zakt waardoor er meer druk op je nek staat.
Wat kun je er zelf tegen doen?
- Ga s’morgens vroeg naar buiten. De lucht is vaak nog blauw en er is al daglicht, beide remmen de aanmaak van melatonine.
- Blijven sporten en of bewegen, het liefst in de buitenlucht.
- Eet gezond en vul je dieet aan met multivitaminen.
Psychosomatische fysiotherapie tegen nekklachten.
Nekpijn kan veroorzaakt worden door klachten die gerelateerd zij aan zowel de spieren, banden en gewrichten in de nek. De pijn kan uiteindelijk ook zorgen voor hoofdpijn, slapeloosheid en rugpijn. Een fysiotherapeut kan helpen met de precieze oorzaak van je klachten te achterhalen. De therapie die de relatie tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting behandelt noemen we psychosomatische fysiotherapie. Op basis van een diagnose stellen we een persoonlijk behandelplan om je klachten op te lossen. Neem direct contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.