Afwijkend looppatroon; wat te doen als je kind niet goed loopt.
Wanneer je kind gaat lopen is het normaal dat hij of zij af en toe valt. Dit komt omdat het evenwichtsgevoel nog ontwikkeld moet worden. Wanneer het kind wat langer aan het lopen is vermindert het vallen. Na een tijdje zal je kind snellen willen lopen en komt het vallen weer even terug. Blijft je kind echter vaak vallen of heeft je kindje vaak pijn aan zijn benen of heupen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Kinderen kunnen zichzelf een afwijkend looppatroon aanleren. In dit artikel zullen wij de verschillende afwijkende looppatronen bespreken en hoe deze te verhelpen zijn.
Signalen van een afwijkend looppatroon
Kinderen ontwikkelen spieren en de stand van hun voeten door te oefenen. In het begin zullen de voetjes nog niet helemaal klaar zijn om het gewicht te dragen. Zodra kinderen gaan staan worden de voetspieren sterker en zal de enkelstabiliteit verbeteren. Langzaam wordt hun evenwicht beter. Bij sommige kinderen verloopt deze ontwikkeling anders dan normaal. Er zijn enkele signalen waaraan je een afwijkend looppatroon kan herkennen:
- Platvoeten: De voet is doorgezakt en er is geen duidelijk voetgewelf. Er kunnen pijn klachten ontstaan na langdurig lopen en staan. De stand kan gecorrigeerd worden door steunzolen. Deze zijn na een tijdje niet meer nodig aangezien de voetstand weer zal herstellen. Let wel; iedere baby heeft platvoeten. De ontwikkeling van de voet duurt gemiddeld 7 jaar. Je kind kan echter wel achterlopen in deze ontwikkeling waardoor problemen ontstaan. Neem contact op met een podoloog als je twijfelt.
- Holvoeten: Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van platvoeten. Er is sprake van een verhoogd voetgewelf. Vaak gaat dit samen met en verkorte achillespees en kromme tenen.
- Tenenlopen: Kinderen die constant op hun tenen lopen wikkelen hun voeten niet goed af tijdens het lopen. Meestal verdwijnt het tenenlopen zodra kinderen ouder en zwaarder worden, maar soms zijn oefeningen aan te raden. Blijft je kind veelvuldig op de tenen lopen? Dan kan het zijn dat zijn of haar achillespees te kort is. Dit zorgt ervoor dat het voor het kind comfortabeler is om op de tenen te lopen. Met de juiste oefeningen kan hier aan worden gewerkt.
- Voeten naar binnen: Sommige kinderen lopen met voeten naar binnen gedraaid. Deze kinderen struikelen vaak en ervaren soms pijnklachten in voeten en knieën.
- Enkelinstabiliteit: Als kinderen hun enkel omzwikken kan er een flinke zwelling komen. Na het omzwikken kan het zijn dat kinderen vaker vallen, struikelen of de enkel vaker verzwikken.
Fysiotherapie voor verhelpen van afwijkende looppatronen
Veel kinderen verhelpen hun afwijkende looppatronen uit zichzelf. Door ouder, zwaarder en sterker te worden. Bij sommige kinderen wordt dit alleen niet vanzelf verholpen en kan je kind gebaat zijn bij ondersteunende fysiotherapie. Zodoende kan je kind gewoon lekker mee rennen en spelen met vriendjes en kan pijn aan de benen worden voorkomen.
Fysiopark biedt kinderfysiotherapie aan om je kind te helpen met afwijkende looppatronen. De kinderfysiotherapeut houdt zich voornamelijk bezig met problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen. Wanneer je kind dus problemen heeft met bewegen dan is de kinderfysiotherapeut de persoon om hierbij te helpen.
Motorische taken worden vaak spelenderwijs aangeleerd. Bij kinderfysiotherapie passen we de omgeving een klein beetje aan zodat bepaalde activiteiten extra worden uitgelokt. Als deze bepaalde vaardigheden maar niet aangeleerd worden dan hebben kinderen vaak extra handvatten en oefenmomenten nodig. De kinderfysio kan na kort onderzoek uitstekend achterhalen wat het probleem precies is en welke extra oefenmomenten nodig zijn.
Heb je vragen?
Heb je vragen over kinderfysiotherapie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Bij Fysiopark helpen we je graag verder.