Is reuma te verhelpen met fysiotherapie?

Heb je last van stijfheid in de spieren, pijn in de gewrichten of klachten in je organen zoals het hart, de nieren en de longen? Dan kan het best eens zijn dat je last hebt van reuma. Maar wat is reuma precies? Eigenlijk is reuma een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen in gewrichten, spieren, botten, pezen en soms dus zelfs organen. Een paar bekende voorbeelden van deze 100 verschillende aandoeningen zijn:

  • Artrose: een aandoening van het kraakbeen en bot van je gewrichten. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland.
  • Ontstekingsreuma: bij deze vorm valt je immuunsysteem gezonde cellen aan. Dit zorgt voor ontstekingen in je gewrichten.
  • Jicht: dit is een aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel. Hierdoor onstaan er urinezuurkristallen. Als deze neerslaan in de gewrichten leiden ze tot heftige pijnlijke aanvallen van gewrichtonstekingen.
  • Osteoporose: bij deze reumatische aandoening neemt de massa van je bot af. Hierdoor wordt het bot zwakker. Deze aandoening staat ook bekend als botontkalking.

Oorzaken en klachten van reuma

De oorzaak van reumatische aandoeningen is nog altijd niet duidelijk. Soms spelen factoren als overgewicht of roken een rol. Bij andere vormen van reuma kan erfelijkheid de oorzaak zijn. In bepaalde families komt reuma vaker voor dan in andere. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet alleen ouderen die hier last van hebben. Maar liefst 61 procent van de reumapatiënten is jonger dan 65 jaar.

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij reuma:

  • Opgezwollen en warme gewrichten
  • Langdurige pijn in spieren en gewrichten
  • Startpijn na het opstaan
  • Moeite met bewegen
  • Pijn die erger wordt bij bewegen
  • Vermoeidheid

Oplossing voor reuma

Er is helaas geen genezing voor reuma. Het is een chronische aandoening. Maar er zijn wel een hoop manieren om klachten te verminderen.

Blijf bewegen

Belangrijk is dat je blijft bewegen, ondanks de pijn. Dit maakt jouw botten en spieren namelijk sterker en houdt je gewrichten soepel. Je botten, spieren of gewrichten beschadigen niet door extra beweging, ook al voelt dit misschien wel zo.

Neem de juiste medicijnen

Er zijn geen medicijnen om reuma te verhelpen, maar het slikken van ontstekingremmers of pijnstillers kunnen de pijn wel een stuk draaglijker maken. Gun jezelf die pijnstilling dus en kijk samen met je huisarts naar wat voor jou het beste is.

Let op je voeding

Eet voldoende eiwitten, calcium en vitamines. Daarmee geef je je lichaam een extra boost en stimuleer je je afweersysteem. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken, zoals avocado, vette vis, uien, knoflook, bladgroente, bessen en groene thee. Overweeg eens een afspraak met een voedingsdeskundige, zoals een orthomoleculair therapeut.

Klachten verminderen met fysiotherapie

Hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen je reuma niet genezen met fysiotherapie. Maar we kunnen je er wel mee leren leven. Met de juiste behandeling zorgen we ervoor dat je reuma je minder beperkt in het dagelijks leven. Dit doen we door de focus te leggen op het soepel houden van de gewrichten en het vergoten van je spierkracht en conditie.

In onze eigen Egym kijken we met een deskundige blik naar jouw lichaam, zodat de trainingen perfect op je aansluiten. De Egym zorgt ervoor dat je altijd de juiste vorm en techniek aanhoudt tijdens de oefeningen. Zo train je veilig zonder het lichaam te overbelasten. Natuurlijk is er ook altijd een fysiotherapeut om je te begeleiden en je vragen te beantwoorden, want een goede coaching staat bij ons voorop. Alles om je vooruit te helpen en je klachten te verminderen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen voor reumatische klachten? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog  contact met ons op.

Suzanne van Dijk - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist