Fysiotherapie bij migraine

Ongeveer 7 tot 10 procent van de Nederlanders heeft regelmatig last van migraine. Wat is migraine en helpt fysiotherapie bij migraine? We leggen het je graag uit.

Wat is migraine?

 Migraine is een aanval van hevige hoofdpijn. Een migraine aanval kan enkele uren tot dagen duren. Vaak zit de pijn aan één kant van het hoofd. De pijn is pulserend of bonzend van aard en gaat meestal gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Ongeveer 1 op de 4 mensen die last hebben van migraine ervaren een migraine aura voor – of tijdens de migraine aanval. Men omschrijft het als het zien van flikkerende lichten, zigzag lijnen, wazig zicht of blinde vlekken. Ook tintelingen of gevoelloosheid in de armen of gezicht, spraakstoornissen, duizeligheid en coördinatieproblemen worden soms genoemd als kenmerk van een migraine aura. Meestal trekken deze klachten binnen enkele minuten tot een uur weer weg.

Wat zijn de oorzaken van migraine?

Artsen en onderzoekers weten nog niet precies wat de oorzaak is van migraine. Ze zien in de hersenen wel wat er gebeurt bij een aanval. Deze begint namelijk met een spontane elektrische activiteit in bepaalde hersendelen. Tijdens de aurafase zet deze zich voort over de hersenschors. Dit wordt in medische termen ‘spreading depression’ genoemd. Dit veroorzaakt in eerste instantie een bloedvatvernauwing en later een bloedvatverwijding. Het bloedvat geeft daarna een eiwit (CGRP) af. Dit veroorzaakt een heftige pijnprikkel die zich uit als hoofdpijn.

We weten ook dat migraine in sommige families vaker voorkomt dan in andere families, en dat vrouwen er drie keer zo vaak last van hebben dan mannen. Mensen met migraine zijn gevoelig voor prikkels, zoals harde geluiden, felle lichten of bepaalde geuren. Maar ook stress of hormonale factoren kunnen een trigger zijn voor migraine.

Dit zijn de meest voorkomende triggers voor migraine

Heb je regelmatig last van migraine? Dan is het goed om rekening te houden met triggers die je migraine uit kunnen lokken, zoals:

  • Stress
  • Alcohol, cafeïne of nicotine
  • Veranderingen in het weer
  • Een verstoorde slaapcyclus
  • Gespannen lezen of televisiekijken
  • Fel of flikkerend licht, lawaai of geuren
  • Hormonale schommelingen
  • Te weinig drinken

Migraine en leefstijl

Mensen met migraine krijgen vaak medicijnen voorgeschreven. Dat is prima, als ondersteuning, maar voorkomen is nog beter. Dit vraagt om wat discipline in je leefstijl. Dit kan je doen:

  • Zorg voor voldoende slaap: als je moe bent, kan je minder goed omgaan met pijn. Voldoende slaap, een goede slaaphouding en een goed matras en kussen zijn daarom belangrijk.
  • Voorkom stress: langdurige stress is niet gezond, voor niemand. Zorg daarom voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Misschien heb je baat bij mediteren en yoga.
  • Eet gezond: neem voldoende groente en fruit, drink 1,5 liter water per dag, neem voldoende volkoren producten en wees voorzichtig met alcohol en roken.
  • Blijf bewegen: bewegen is nodig om gezond te blijven. Het verbetert de fitheid en het concentratievermogen, helpt ontspannen en houdt je lichaam fit en gezond. De sleutel is om elke dag voldoende te bewegen, dus zowel op het werk als in je vrije tijd.

Hoe helpt Fysiopark Uden bij migraine?

Heb je regelmatig last van migraine, dan is een gezonde leefstijl en voldoende ontspanning voor jou dus heel belangrijk. Ervaar je stress of vind je het moeilijk om jezelf te ontspannen? Dan kan psychosomatische fysiotherapie je daarbij helpen. Bij deze vorm van fysiotherapie richten we ons op de relatie tussen lichaam en geest en hoe psychologische factoren van invloed kunnen zijn op fysieke gezondheidsproblemen zoals migraine. Denk hierbij onder andere aan stressmanagement. Stress is een belangrijke trigger voor migraineaanvallen. Psychosomatische fysiotherapie kan technieken aanbieden zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en cognitieve gedragstherapie om stress te verminderen en beter met druk om te gaan. Hiermee kunnen we je helpen zowel de frequentie als de ernst van je migraineaanvallen te verminderen.

Ook ontspanning door middel van manuele therapie kan veel verlichting geven. Onze manuele fysiotherapeut kan technieken toepassen om spierspanning en gewrichtsstijfheid te verminderen. Dit kan helpen om de algehele spanning in het lichaam te verminderen, met name in de nek, schouders en bovenrug, die vaak geassocieerd worden met migraineaanvallen.

Verder is bewegen heel belangrijk. Ook daarvoor kan je bij ons terecht. We hebben een eigen eGym en eFlexx ruimte ter beschikking waar je voor een voordelig tarief iedere maand kan komen sporten. We maken dan een persoonlijk sportschema en geven je een persoonlijk polsbandje waarmee onze high-tech machines alles automatisch correct instellen én jouw activiteiten en voortgang voor je meten. Meer bewegen en gezonder eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wil je gezonder leven maar heb je hier hulp bij nodig? Schroom niet om die te vragen! Fysiopark biedt lifestylecoaching. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een gezonder leven!

 

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen voor hoofdpijn en migraine? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog  contact met ons op.

Jan Bout - Fysiopark

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach