Fysiotherapie voor kinderen met scoliose

Scoliose, een aandoening die vaak in de kindertijd wordt gediagnosticeerd, kan zonder de juiste behandeling leiden tot zowel fysieke als emotionele uitdagingen. Fysiopark maakt zich er als deskundig fysiotherapeut graag hard voor om kinderen hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. Heeft je kind de diagnose van scoliose gekregen of herken je je in de kenmerken van deze aandoeningen? In dit artikel geven we je meer informatie over scoliose en hoe fysiotherapie je kind kan helpen.

Effect van fysiotherapie bij scoliose

Fysiotherapie voor scoliose pakt een paar belangrijke punten aan, afhankelijk van hoe ernstig de bocht in de rug is, waar deze zit en of een kind nog in de groeispurt zit. Bij kids met een lichte tot gemiddelde scoliose kan fysio echt een uitkomst bieden. Dit is wat je er vooral van kunt verwachten:

Vertragen van het proces

Beginnen met fysiotherapie is een proactieve stap om de progressie van scoliose te vertragen. Het is belangrijk te begrijpen dat hoewel fysio scoliose niet kan ‘genezen’, het wel een groot verschil kan maken in hoe snel de kromming erger wordt. Dit is vooral cruciaal tijdens de groeispurts van kinderen, waarin veranderingen snel kunnen optreden.

Pijnverlichting

De pijn die komt kijken bij scoliose is voor niemand leuk, laat staan voor een kind. Fysiotherapeuten zetten een mix van technieken in zoals manuele therapie, waarbij ze met hun handen werken om spanning te verlichten, en specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de rug. Deze aanpak helpt niet alleen bij het verminderen van de pijn op korte termijn maar kan ook helpen om toekomstige klachten te voorkomen.

Verbeterde mobiliteit en houding

Een sterke, stabiele rug en omliggende spieren zijn essentieel voor een goede houding en beweging. Door gerichte oefeningen te doen, kunnen kinderen met scoliose leren hoe ze hun lichaam beter kunnen ondersteunen, wat leidt tot een rechtere houding en meer vloeiende bewegingen. Dit heeft niet alleen een positief effect op hun fysieke welzijn, maar kan ook hun zelfvertrouwen een boost geven.

Vroeg starten kan langdurige complicaties voorkomen

Door vroegtijdig te beginnen, kunnen sommige langdurige complicaties van scoliose mogelijk worden verminderd. Dit omvat niet alleen de fysieke symptomen maar ook de impact die scoliose kan hebben op het zelfbeeld en de algemene levenskwaliteit van een kind.

Door regelmatige sessies met een fysiotherapeut kunnen kinderen en hun ouders bovendien beter inzicht krijgen in scoliose en hoe ze het beste met deze aandoening kunnen leven. De fysiotherapeut kan ook adviseren over activiteiten en sporten die veilig zijn om te beoefenen, wat bijdraagt aan een actieve en gezonde levensstijl voor het kind.

Fysio oefeningen en technieken

In de fysiotherapie voor scoliose draait alles om oefeningen en technieken die speciaal zijn ontworpen om de spierbalans te herstellen, de houding te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten. Deze oefeningen zijn maatwerk, helemaal afgestemd op wat een kind nodig heeft, met oog voor de unieke vorm en mate van hun scoliose.

Scoliose-specifieke oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het sterker maken van de spieren rond de kromming in de rug, om zo de wervelkolom beter te ondersteunen en meer richting een neutrale positie te krijgen. Ook ademhalingsoefeningen zijn heel belangrijk, want deze oefeningen helpen de functie van de ribbenkast te verbeteren en zorgen voor meer longvolume. Voor kids met scoliose kan dit een groot verschil maken, niet alleen voor hun ademhaling, maar ook voor hun algehele houding. Een fysiotherapeut zal ook kijken naar houdingscorrectie. Het bewust worden van en werken aan een goede houding is iets waar een fysiotherapeut je kind goed mee kan helpen. Het gaat erom dat kinderen leren hoe ze hun scoliose in het dagelijks leven het beste kunnen managen, met oefeningen die je kind kan helpen om rechter op te staan en te bewegen.

Door regelmatig deze fysio oefeningen te doen, kunnen ze echt een verschil merken in hoe ze zich voelen en bewegen, wat weer een boost kan geven aan hun zelfvertrouwen.

Wat is scoliose eigenlijk precies?

Scoliose is een medische aandoening waarbij er sprake is van een zijwaartse kromming van de wervelkolom, die vaak een “S”- of “C”-vorm aanneemt. Hoewel scoliose bij mensen van elke leeftijd kan voorkomen, wordt het meestal ontdekt tijdens de groeispurt net voor de puberteit. De exacte oorzaak van de meeste gevallen van scoliose is onbekend (idiopathische scoliose), hoewel het soms kan worden toegeschreven aan genetische factoren, neuromusculaire aandoeningen of geboorteafwijkingen.

Oorzaken van scoliose

Scoliose kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën op basis van oorzaak: idiopathische scoliose, de meest voorkomende vorm waarbij de oorzaak onbekend is; congenitale scoliose, veroorzaakt door een ruggenwervelafwijking bij de geboorte; en neuromusculaire scoliose, die voortkomt uit neurologische- of spierziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat genetische factoren een rol kunnen spelen, met een hoger risico bij kinderen van ouders die scoliose hebben.

Handel zo snel mogelijk als je scoliose vermoed

Fysiek kan de abnormale kromming van de wervelkolom door scoliose leiden tot pijn, beperkte mobiliteit en moeite met fysieke activiteiten. Daardoor kan of wil je kind wellicht niet deelnemen aan sporten of spelen met leeftijdsgenootjes. Kinderen kunnen zich ook zelfbewust voelen over hun verschijning of het dragen van een brace, wat hun zelfvertrouwen en sociale interacties kan beïnvloeden. Deze emotionele druk kan kinderen zich behoorlijk buitengesloten of anders doen voelen, vooral in de tienerjaren wanneer het er echt toe doet wat vrienden denken. Scoliose brengt dus niet alleen fysieke uitdagingen met zich mee, maar raakt ook aan hoe kinderen zich voelen en hoe ze omgaan met anderen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om er vroeg bij te zijn met een diagnose en te kiezen voor een aanpak die niet alleen de rug recht houdt, maar ook aandacht heeft voor hoe de kids zich door alles heen slaan.

Vermoed je dat je kind scoliose heeft? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts, om zekerheid te krijgen.

Fysiopark biedt fysiotherapie bij scoliose

Hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen scoliose niet genezen met fysiotherapie. Maar we kunnen je kind wel helpen het dagelijks leven wat lichter te maken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor het inplannen van een afspraak.

Hilde Delisse - Fysiopark

Hilde Delisse

Fysiotherapeut
Kinderfysiotherapeut