Hoe voorkom je knieblessures?

Je knieën krijgen dagelijks veel te verduren: lopen, traplopen, tillen, fietsen en andere vormen van beweging. Elk jaar staan knieblessures weer op nummer één op de lijst van meest voorkomende sportblessures. Het is dus belangrijk dat je goed zorg draagt voor je knieën, om zo een knieblessure te voorkomen.

Hoe ontstaan knieblessures?

Warming-up

Knieblessures kunnen snel opspelen bij overmatige beweging. De meeste blessures komen voort uit een slechte warming-up, die te kort of simpelweg niet heeft plaats gevonden. Zelfs onverwachte bewegingen en draaien kan al tot een blessure leiden. Maar slechte knieën kunnen ook genetisch zijn. In dat geval is het risico groter om een knieblessure op te lopen. Maar welke situatie zich ook voordoet; voorkomen is altijd beter dan genezen.

Slechte houding

Je houding kan daarnaast ook een oorzaak zijn voor de klachten die je ervaart. Vaak heb je het zelf niet door, maar je kan er wel dergelijk veel last van hebben.

Wat zijn de symptomen?

Doordat er diverse knieblessures bestaan, kunnen de symptomen erg verschillen. Heb je tijdens of na het sporten regelmatig last van je knie? Blijf hier niet te lang mee rond lopen en zorg dat je tijdig een specialist bezoekt. Dagelijks last van je knieën is verre van prettig. Aarzel dan ook niet om hiervoor een specialist op te zoeken.

 

Hoe voorkom je knieblessures?

Zorg voor voldoende slaap en vermijd stress

Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam, dus ook voor je knieën. Tijdens het slapen krijgen je knieën de kans om te herstellen van de beweging van die dag.

Stress kan veel klachten veroorzaken, zoals buikpijn, hoofdpijn én gewrichtspijn. Dat houdt in dat stress dus ook tot knieklachten kan leiden. Zorg dus dat je eerst je persoonlijke situatie onder de loep neemt en stress zoveel mogelijk vermijdt. Hiermee voorkom je niet alleen knieblessures, maar ook andere fysieke en mentale klachten.

Onderschat de warming up niet

Het overgrote deel van sportblessures komt voort uit een slechte warming-up. Vaak wordt een warming-up onderschat, want het is méér dan kort warmlopen of fietsen. Rekken is een belangrijk deel van de warming-up, dat vaak wordt vergeten. Door te rekken, laat je spieren kennis maken met de druk die gaat volgen. Houd daarom de volgende routine aan: loop of fiets minimaal 15 minuten en sluit af met goede rek-en strek oefeningen.

Vergeet niet spieroefeningen uit te voeren

Met behulp van spieroefeningen maak je de spieren rondom je knie sterker. Hierdoor verminder je de kans op een blessure aanzienlijk. Zorg dus dat je voldoende spieroefeningen uitvoert, zoals squats, stabiliteitsoefeningen, lunges etc.

Maak gebruik van een goede techniek

Doe je veel aan fitness? Dan is een goede houding en techniek noodzakelijk. Je hoeft een oefening maar één keer verkeerd uit te voeren, en je loopt het risico om een knieblessure te krijgen. Ook bij het uitvoeren van andere sporten heb je kans om een blessure op te lopen. Denk eens aan voetbal of kickboksen; als je de bal verkeerd raakt of je been niet ver genoeg naar buiten draait. Dat zorgt voor een flinke klap op je knie. Zorg dus dat je niet alleen traint voor spieropbouw, maar ook voor een goede techniek. Hiermee kan je een knieblessure voorkomen.

Sla de cooling-down niet over

Na het sporten wil je graag douchen, omkleden en hop naar huis. Maar in alle haast vergeet je een cooling-down te doen. Wist je echter dat een cooling-down net zo belangrijk is als een warming-up? Trek dus een paar minuten extra uit om rustig uit te lopen, zodat je lichaam weer tot rust komt. Voor de bevordering van je spieren is het daarnaast belangrijk om tijdens de cooling-down ook rek- en strek oefeningen te doen.

Let op je houding

Heb jij last van O-benen of X-benen, waarbij beide knieën verder uit elkaar staan dan de voeten (O-benen) of beide knieën naar binnen staan (X-benen)? Dan kan dat mogelijk de oorzaak zijn van je knieklachten. Maar ook de stand van je heupen of een slechte lichaamshouding kan knieklachten veroorzaken. Schakel bij beginnende klachten of blessures een fysiotherapeut in. Deze stelt een behandelplan op, om jou van je klachten af te helpen.

Schakel een specialist in

Bij Fysiopark helpen onze sportfysiotherapeuten jou graag met sportgerelateerde blessures. De fysiotherapeut bekijkt de oorzaak van je blessure en zorgt voor versterking van jouw spieren. Is er sprake van een andere blessure? Ook dan kan je bij ons terecht. Daarnaast mag je altijd advies inwinnen om een knieblessure te voorkomen.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met ons.

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist