Manuele therapie bij hoofdpijn en migraine

Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft er jaarlijks – of vaker – last van. Een migraineaanval kenmerkt zich door knallende, bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant. Vaak is er bij zo’n aanval ook sprake van misselijkheid met braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. In de meeste gevallen werkt gaan liggen en rusten het beste en moet je je dagelijkse activiteiten even laten voor wat ze zijn. Hoewel manuele therapie niet direct helpt tegen migraine, kan het wel uitkomst bieden bij spierspanningshoofdpijn, iets waar veel mensen met migraine ook last van hebben. Die spierspanningshoofdpijn kan soms een migraineaanval uitlokken. Met manuele therapie kun je die spierspanningshoofdpijn aanpakken, en dat kan weer helpen om minder vaak migraine te krijgen.

Manuele therapie kan verlichting geven bij patiënten met migraine volgens Fysiopark

Minder vaak last van hoofdpijn dankzij manuele therapie

Wanneer je last hebt van migraine, heb je vaak ook last van spierspanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn kan mogelijk weer een trigger zijn voor een migraineaanval. Met manuele therapie is deze spierspanningshoofdpijn goed te behandelen en kan de frequentie van de migraineaanvallen wellicht afnemen. Door de nek sterker te maken en je houding, kracht, stabiliteit en coördinatie te trainen, wordt de kans op hoofdpijn door gespannen spieren verkleind.

Een manueel therapeut zal bij deze behandeling een combinatie maken tussen massages om gespannen spieren los te maken en oefeningen om ze los te houden en te versterken. Naast de nek, worden vaak ook de bovenrug en schouders meegenomen in de behandeling, omdat deze extra veel gebruikt worden om de nek te ontlasten. Ook geeft de therapeut vaak persoonlijk afgestemde houdings- en ergonomieadviezen om spanning te verminderen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen worden aanbevolen om stress, een bekende trigger voor migraine, te beheersen. Deze therapievorm kan deel uitmaken van een bredere behandelstrategie. Omdat iedereen anders is, bestaat er nooit één vast behandelplan dat voor iedereen hetzelfde werkt. Bij Fysiopark nemen we daarom graag de tijd uw specifieke situatie te bespreken zodat we een behandelplan op maat kunnen maken. Dankzij de aanwezigheid van een volwaardig team aan specialisten kunnen wij dit behandelplan altijd bijschaven waar nodig zodat we u helpen uw doel te bereiken; minder vaak last van hoofdpijn.

Vergoeding van de fysiotherapie behandelingen bij hoofdpijn

Voor het behandelen van migraine, of andere vormen van hoofdpijn, is een verwijzing van de huisarts of specialist in de meeste gevallen niet nodig. De behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Migraine staat niet op de lijst van chronische aandoeningen en wordt daarom niet uit de basisverzekering vergoed. Let er bij het kiezen van een zorgverzekering dus op dat je een aanvullende verzekering voor behandelingen bij de fysiotherapeut afsluit. Het is per zorgverzekering en aanvullend pakket verschillende hoeveel behandelingen hierin vallen.

Oorzaken van migraine

Sommige prikkels kunnen een migraineaanval uitlokken. Deze prikkels kunnen van buitenaf komen zoals felle lichten of harde geluiden. De prikkels kunnen echter ook uit het lichaam zelf komen bijvoorbeeld door hormonen of stress. Maar wat gebeurt er nu precies in de hersenen op het moment dat er een migraineaanval ontstaat? Door de gevoeligheid voor prikkels raken de hersenen in de war, voornamelijk in de hersenstam. Deze stuurt informatie door naar de rest van de hersenen, waaronder de hersenvliezen. Op het moment van een migraineaanval raken de hersenvliezen geïrriteerd en zorgen deze voor hoofdpijn. Er komen dan allerlei signaalstoffen vrij in de hersenen.
Daarnaast ontstaat er tijdens de aurafase een soort kortsluiting achter in de hersenen. Je hersencellen worden dan ineens hyperactief en zijn daarna compleet uitgeput. Dit gaat van voren naar achteren als een soort golf door je hersenen.

De precieze oorzaak van migraine is voor artsen nog steeds lastig te achterhalen. Ze weten wel wat er gebeurt in de hersenen bij migraine, maar niet waarom het juist dan gebeurt. Veel mensen denken dat bepaalde factoren of voedingstoffen een migraineaanval kunnen uitlokken, maar zij zijn juist het waarschuwingssignaal dat er een migraineaanval aankomt. Ze zijn dus niet de oorzaak van de migraine. Vaak worden de oorzaak en de waarschuwingen door met elkaar verward, omdat je zo graag een reden wilt vinden voor de migraineaanvallen. Naast het feit dat prikkels migraine uit kunnen lokken, kunnen de felle aanvallen van hoofdpijn ook erfelijk zijn.

Kenmerken

Naast de felle hoofdpijn, zijn er nog meer kenmerken waardoor je weet dat het om migraine gaat en niet om een ‘normale’ hoofdpijn. Sommige van deze klachten zijn signalen die aangeven dat er een felle, bonzende hoofdpijn onderweg is. Andere klachten treden op op het moment dat de hoofdpijn al aanwezig is.

  • Je gezichtsveld aan een kant is beperkt
  • Je ziet vlekken en lichtflitsen
  • Praten gaat moeizamer
  • Je bent misselijk en moet mogelijk overgeven
  • Je bent gevoelig voor licht, geluid en geur
  • De aanval houdt een paar uur tot een paar dagen aan

Fysieke en mentale gevolgen van migraine

Mensen die regelmatig last hebben van migraine kunnen beperkt worden in het dagelijks leven. Zo kan het zijn dat je bepaalde activiteiten of plekken uit de weg gaat, omdat je bang bent dat je hier een aanval krijgt of dat deze een migraineaanval uit kunnen lokken.

Dagelijkse en sociale leven

Ruim een derde van mensen met migraine geeft aan dat zij zich beperkt voelen in het dagelijks leven, ook wanneer zij op dat moment geen last hebben van migraine. In hoeverre migraine je dagelijks leven beïnvloedt, hangt ook af van de frequentie van de aanvallen. Sommige mensen hebben er maar één keer per jaar last van en anderen meerdere malen per week. Op deze momenten ben je volledig uit het veld geslagen en kun je vaak alleen maar op bed liggen. Op die moment is het dus niet mogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je zult dus ook regelmatig afspraken af moet zeggen en je ziek moeten melden op het werk. Niet iedereen begrijpt dit, daardoor kan het gevolgen hebben voor je sociale leven.

Lichamelijk en mentaal

Migraine zelf is natuurlijk al een flinke aanslag op het lichaam en dan met name aan het hoofd. Migraine kan echter nog meer lichamelijk gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je regelmatig medicijnen slikt tegen migraine, kan dit chronische migraine veroorzaken. In dat geval heb je de helft van de maand – of zelfs meer –  last van hoofdpijn.

Migraine komt zomaar op en verdwijnt ook weer op eigen tempo. Het is een aandoening waar je geen controle over hebt. Hierdoor kun je je machteloos en gestrest voelen, bang voor een nieuwe aanval. Mede hierdoor heb je een grotere kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Het is belangrijk om op tijd iets met deze gevoelens te doen. Deze gevoelens kunnen namelijk ook weer een migraineaanval triggeren, waardoor je uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt.

Blijf niet onnodig met klachten lopen

Heeft u voor een langere periode, vaak last van hoofdpijn? Dan kan manuele therapie mogelijk het antwoord bieden. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of voor het inplannen van een consult.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over manuele therapie bij hoofdpijn, al dan niet ter voorkoming van migraine? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog  contact met ons op.

Jan Bout - Fysiopark

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach