Mijn kind is een billenschuiver. Is dat erg?
Een billenschuiver… wat bedoelen we daar nu weer mee? Kinderen ontwikkelen zich vaak net even anders dan “volgens het boekje” staat omschreven. Sommige peuters kruipen bijvoorbeeld niet door de kamer heen, maar schuiven zich over de billen voort door de ruimte. Een zogenoemde ‘billenschuiver’ dus. Is dat erg? Moet je er er iets aan doen en zo ja; wat dan?
Waarom schuift het kindje zich voort over de billen?
Laten we voorop stellen; ieder kind ontwikkelt zich anders. Het ene kind gaat eerst tijgeren, dan kruipen en daarna lopen. De ander slaat kruipen over en gaat meteen staan en voorzichtig de eerste stapjes zetten. Met een billenschuiver bedoelen we dus een kindje dat niet kruipt of tijgert, maar zich op de billen voortbeweegt. Billenschuiven gebeurt in de meeste gevallen in plaats van het kruipen. Maar liefst 8 tot 10% van alle kinderen schuift op hun billen. Uw kindje is dus zeker niet de enige! Daarbij blijkt dat meisjes dit overigens vaker doen dan jongens. Regelmatig gaat billenschuiven samen met;
- een tragere ontwikkeling in de grove motoriek in zijn algemeen
- vertraagde ontwikkeling van het evenwichtsorgaan (waardoor zitten bijvoorbeeld ook lastiger kan zijn)
- niet graag op de buik willen liggen
- minder goed kunnen draaien met de romp
- een minder alerte of zelfs geen reactie wanneer het kindje zichzelf moet opvangen.
- niet willen staan; het kindje trekt de beentjes op, ook als je het kind laag boven de grond vasthoudt.
- zeer mobiele gewrichten
- lage spierkracht vergeleken met leeftijdsgenootjes
Is billenschuiven erg?
Vaak lost het probleem zichzelf op. Het kindje gebruikt billenschuiven als alternatief voor kruipen en komt ook vanzelf weer uit deze fase. In sommige gevallen duurt deze ontwikkeling erg lang. Dit kan frustratie bij het kindje veroorzaken. Kinderfysiotherapie kan helpen om het proces te versnellen zodat je kindje sneller kan lopen en daardoor gemakkelijker kan spelen.
Zoals gezegd ontwikkelen kinderen in hun eigen tempo, waarbij het ene kind gewoon een stuk sneller zal lopen dan de ander. Duurt het voor je gevoel wel erg lang voordat de grove motoriek bij je kindje verbetert? Dan ligt er wellicht een fysieke oorzaak aan ten grondslag. Mogelijk zijn de heupjes van het kindje niet helemaal goed aan het ontwikkelen of zorgt de stand van het beetje voor pijn wanneer je kindje probeert te staan en lopen. In dat geval kan onze kinderfysiotherapeut helpen door oefeningen met je kindje te doen.
Kan kinderfysiotherapie helpen tegen billenschuiven?
Ja, kinderfysiotherapie kan je kindje helpen om vanuit het billenschuiven de ontwikkeling door te zetten in staan en lopen. We gaan altijd heel voorzichtig te werk. Je kindje geeft het tempo aan. Onze kindertherapeuten weten precies wat ze moeten doen en kunnen je kindje op zijn gemak stellen zodat het bezoek aan de kinderfysiotherapeut niet als vervelend wordt ervaren. In gevallen waarbij het kindje echt achterloopt in de ontwikkeling merken we dat het vaak voor een opluchting en blijdschap zorgt als het ze eindelijk wél lukt om te kunnen kruipen, staan of lopen. Een kinderfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd een motorische ontwikkelingen. Aan de hand van speelse testjes kunnen we achterhalen of het billenschuiven een mentale of fysieke oorzaak heeft. Op basis daarvan maken in samenspraak met jij als ouder een persoonlijk behandelplan voor je kindje om hem of haar te ondersteunen in de ontwikkeling.
Was je kindje een billenschuiver en loopt hij of zij nu wel, maar met moeite? Lees dan meer over hoe kinderfysiotherapie kan helpen wanneer je kindje een afwijkend looppatroon heeft.
Nogmaals; vaak lost het “probleem” van een billenschuiver zichzelf op. Maar als u als ouder ongerust bent en graag wil overleggen kan je altijd contact opnemen met de specialisten van Fysiopark. We staan voor je klaar.