Oefeningen om je hielspoor klachten te verlichten

Heel veel Nederlanders hebben een verkalking in de aanhechting van het hiel bot. Dit noemen we ook wel hielspoor. De hielspoor zelf geeft zelden klachten, maar wanneer er een spier of pees in de hiel overbelast of ontstoken raakt, kan dit gepaard gaan met stekende pijn in de voeten. Hielspoor is dan ook de meest voorkomende voetaandoening onder Nederlanders. Soms gaan de klachten vanzelf over door goed rust te nemen. Vaak zijn er daarnaast oefeningen of therapie nodig om dit proces te versnellen of stimuleren, en om klachten in de toekomst te voorkomen.

Oefeningen bij hielspoor

De oefeningen die je kunnen helpen bij hielspoor, verschillen per persoon. De oorzaak van de hielspoor en bijhorende klachten zijn namelijk bij iedereen verschillend. Sommige oefeningen werken bij de ene oorzaak beter dan bij de andere. Twijfel je of onderstaande oefeningen helpen? Of geven je oefeningen juist erg veel pijn als je ze uitvoert? Laat dan altijd een fysiotherapeut meekijken naar jouw situatie. Dan kan de juiste behandeling of oefeningen voor jou bepaald worden.

Rekken en strekken bij hielspoor

De meest effectieve oefeningen om de klachten te verlichten zijn rek- en strekoefeningen aan de kuit, voet en onderbeen. Er zijn veel oefeningen die je kunt doen om deze spieren en pezen te rekken en strekken. Onderstaande zijn vooral effectief bij hielspoor. We maken onderscheid tussen oefeningen die je ’s ochtends kunt doen – zogenaamde warming-up oefeningen – om de ‘startklachten’ direct te verminderen en oefeningen voor gedurende de dag, als de klachten toch ineens sterk opspelen.

Oefeningen voor ’s ochtends

  1. Pak, het liefst nog voordat je opstaat uit bed, een tennisbal of andere klein balletje erbij. Plaats deze bal op de grond en zet je pijnlijke voet (zonder schoeisel) op het balletje. Draai nu rondjes met je voet en beweeg deze van voor naar achter. Je hoeft niet heel hard te drukken, maar zorg dat er een beetje druk op de onderkant van de voet komt. Hiermee masseer je als het ware je voet. Je zult merken dat de verstijfde peesplaat soepeler wordt en langzaam wordt opgerekt.
  2. Ga staan en zet je handen tegen een muur, met je armen gestrekt. Zet je pijnlijke voet naar achteren en zet de andere voet dichter naar de muur toe. De hak van je pijnlijke voet moet op de grond blijven en de knie gestrekt. Breng je lichaamsgewicht langzaam naar voren. Op deze manier voel je rek in je kuit en achillespees. Houd dit ongeveer 20 seconden aan.

Nu zijn de belangrijke spieren en pezen soepel gemaakt. Dit zal de klachten de rest van de dag verlichten. Krijg je gedurende de dag toch last, kunnen onderstaande oefeningen helpen.

Oefeningen gedurende de dag

  1. Pak een handdoek of theedoek. Ga op de grond zitten met beide benen voor uit gestrekt. Rol de handdoek op de pak in beide handen één uiteinde vast. Plaats je pijnlijke voet in het midden van de handdoek terwijl je deze langzaam via de uiteinden naar je toe trekt. Hiermee rek je de pijnlijke pezen langzaam op.
  2. Ga zitten op een stoel en sla de been met pijnlijke voet kruiselings over het andere been. Pak met dezelfde hand als het pijnlijke been de tenen van de pijnlijke voet vast. Trek de tenen langzaam naar je toe.
  3. Ga op een traptrede of stoeprand staan of pak een keukentrapje. Ga met je tenen op de trede staan en laat de hakken zweven. Zak langzaam met je hakken naar beneden tot je niet verder kunt. Breng de hakken daarna weer naar boven, in gelijke lijn met de tenen. Herhaal deze beweging een aantal keer. Hiermee versoepel je de kuitspieren.

Krachttraining om spieren en pezen sterker te maken.

Om structureel hielspoorklachten te verlichten of te voorkomen, is het ook nodig om uw spieren in die omgeving sterker te maken. Denk hierbij aan je beenspieren en kuitspieren. Er zijn veel krachtoefeningen om hier mee aan de slag te gaan. Vooral in de sportschool zijn veel apparaten of oefeningen te vinden waarmee je je benen kunt trainen. Als je niet precies weet welke oefeningen een goede krachttraining zijn voor je benen of kuiten, kun je een sportschool medewerker of coach om hulp vragen.

Sporten onder begeleiding bij Fysiopark Uden

Heb je last van hielspoorklachten en twijfel je welke behandeling of oefeningen kunnen helpen? Bij Fysiopark zetten we verschillende therapievormen in bij hielspoor. Shockwavetherapie en EPTE hebben al vaak goede resultaten laten zien. Ook reguliere fysiotherapie met oefeningen kan helpen.

Ben je reeds behandeld en wil je structureel aan de slag met krachttraining om klachten in de toekomst te voorkomen? Maar weet je niet precies hoe je dit aan kunt pakken of ben je bang de verkeerde oefeningen te doen? Dan is ons e-gym concept misschien wel iets voor jou! Hier sport je zelfstandig zoals in een sportschool, maar altijd veilig met een van onze fysiotherapeuten in de buurt.

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist