Hoog gevoelig (sensitief) of juist laag gevoelig?
Wellicht heb je deze termen wel eens gehoord. Een kind dat hoog gevoelig ofwel hoog sensitief is, het moeite met het verwerken van alle prikkels die gedurende de dag op hem afkomen. Bij de meeste mensen worden de prikkels door onze hersenen direct gefilterd; zijn deze prikkels belangrijk, of kan ik ze negeren? Een kind dat hoog gevoelig is heeft als het ware geen filter. Alle prikkels komen binnen. Dit heeft invloed op het gedrag van een kind, wat niet altijd begrepen wordt door de omgeving wat voor beide onrust en/of frustratie op kan leveren. Gedrag wordt door anderen als raar ervaren of afgekeurd terwijl het voor het kind een logische reactie lijkt, omdat het reageert op de informatie zoals hij of zij die binnen krijgt. Doordat zijn omgeving vaak geïrriteerd of zelfs boos reageert op de reactie van het kind, kan hij of zij zich erg ongelukkig voelen. De symptomen worden daardoor over het algemeen alleen maar aangesterkt.
Denk eens aan een hele drukke omgeving met veel achtergrondgeluiden en veel bewegende beelden, terwijl het kind zich moet focussen op wat er door de leraar gezegd wordt. Dan kan er bewegingsonrust ontstaan. Dit kan zich uiten in letterlijk veel gaan bewegen; het niet ‘stil’ kunnen zitten. Maar het kan ook dat een kind de indruk wekt dat hij of zij niet wil luisteren en/of boos wordt, terwijl het kind het in feite niet voor elkaar krijgt om te luisteren door de vele afleiding. Ook bij een baby kunnen vele omgevingsgeluiden, veel verschillende visuele prikkels of juist het van arm tot arm gedragen worden (veel tast prikkels) voor onrust zorgen, omdat het te veel aan prikkels niet gefilterd kan worden. Het kind kan door de hoeveelheid prikkels sneller moe raken en veel huilen of juist vermijdend gedrag laten zien. Hiermee proberen ze eigenlijk aan te geven dat ze de hoeveelheid prikkels die aanwezig is als onprettig worden ervaren.
Laag gevoelig
Aan de andere kant heb je ook de kinderen die juist laag gevoelig, laag sensitief zijn of ook wel hyporesponsief genoemd worden. Zij hebben juist meerdere prikkels uit hun omgeving nodig om het überhaupt op te merken. Deze kinderen kunnen zowel erg rustig als enorm druk zijn. Van nature zou ieder kind een prikkelzoeker mogen zijn. Ontdekken is gezond. Door prikkels beter te kunnen verwerken verbetert de ontwikkeling en gemoedstoestand van je kind.
Ook laag sensitieve kinderen kennen we allemaal wel in onze omgeving. Dat zijn vaak de baby’s waarover verteld wordt dat ze heel makkelijk en rustig zijn. Ze ‘vinden alles goed’ zo lijkt het. Echter is het dan de vraag of dit daadwerkelijk zo is. Mogelijk komen de prikkels uit hun omgeving niet binnen en hebben ze juist meer nodig om tot actie te kunnen komen. Daarentegen heb je ook de hele actieve kindjes die, doordat ze een hele hoge prikkeldrempel hebben, zelf heel actief op zoek gaan om prikkels binnen te laten komen. Van nature zou ieder kind een prikkelzoeker mogen zijn, echter willen we het kind helpen wanneer de bewegingsonrust en/of het gedrag van het kind de ontwikkeling in de weg staat.
Is jouw kind hoog of juist laag gevoelig? Onze kinderfysiotherapeut kan je kind helpen met een goede prikkelverwerking.