Kun je sporten met artrose?

Heb je last van artrose? Door de pijn die je ervaart kan het verleidelijk zijn om niet te gaan sporten. Ook is het heel begrijpelijk dat je bang bent om te veel te doen of de verkeerde bewegingen te maken, waardoor je klachten erger worden. Het is echter zeker mogelijk te sporten met artrose. Sterker nog; door op de juiste manier te sporten kunnen je klachten verminderen. Je spieren versterken namelijk waardoor je pijnlijke gewrichten beter worden gestabiliseerd.

Wat is artrose?

Veel mensen denken bij artrose aan slijtage van de gewrichten. Dat klopt echter niet helemaal. Twee botten worden met elkaar verbonden door een gewricht. Op het uiteinde van die botten zit altijd een beetje kraakbeen. Kraakbeen zit als een heel glad laagje over het bot en zorgt ervoor dat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Als je artrose hebt is het laagje kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is bovendien niet meer zo glad. Daardoor bewegen je gewrichten minder gemakkelijk. Je ervaart dan pijn en stijfheid in het gewricht.

Artrose komt met name voor in:

  • de heupen
  • de knieën
  • aan de eindkootjes van de vingers
  • onderaan de duim

Je kan ook in andere gewrichten zoals de schouder of rug last krijgen van artrose. Gelukkig blijft artrose meestal wel beperkt tot één of enkele gewrichten.

Sporten wanneer je artrose in de knie of heup hebt.

Met name artrose in de knie of heup zorgt vaak voor zorgen bij sporten. Er zijn een aantal sporten die je beter niet kunt doen wanneer je artrose in je knie of heup hebt.

Sporten die je beter kan vermijden bij artrose in knie of heup

Bij balsporten zoals voetbal en tennis leg je een zware belasting op je gewrichten. Mede vanwege de onverwachte bewegingen die je vaak moet maken bij dergelijke sporten. Ook raak je bij deze sporten toch al sneller geblesseerd waar je extra veel last van kan hebben wanneer je artrose hebt. Vechtsporten en wintersporten zoals skiën en snowboarden zijn om die reden helaas ook minder aan te raden.

Sporten met begeleiding van fysiotherapeut

Hardlopen en krachttraining is mogelijk, maar het is heel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. De juiste trainingsopbouw en de correcte manier van uitvoeren. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Maar als je last hebt van artrose is heel belangrijk hier aandacht aan te besteden, om pijnklachten te voorkomen. Je kunt overwegen te sporten bij een fysiotherapeut zodat je zeker weer dat iemand met kennis van artrose je begeleid. Bij Fysiopark in Uden kun je bijvoorbeeld met EGym apparatuur sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Goede sporten voor artrose in knie of heup.

Als je artrose hebt in je knie of heup zijn er dus helaas een aantal populaire sporten die je beter niet kan doen of die alleen onder goede begeleiding aan te raden zijn. Maar sporten is wel heel gezond. Zie je cardio training of krachttraining niet zitten? Onderstaande sporten zijn goed te beoefenen wanneer je last hebt van artrose in je knie of heup;

  • eigenlijk alles in het water; zwemmen, duiken, aquarobics
  • wandelen, powerwalking en nordic walking mits met de juiste wandeltechniek
  • sporten met focus op spierbeheersing zoals tai chi, yoga en pilates
  • fietsen
  • golfen

Sporten die je beter kan vermijden bij artrose in hand

Wanneer je geen last hebt van artrose sta je er niet altijd bewust bij stil. Maar een hoop sporten vergen best veel van de gewrichten in je hand. Zo krijgt je hand flink wat te verduren bij tennis en basketbal. Ook kan intensief paardrijden en mountainbiken voor pijnklachten zorgen. Fietsen is over het algemeen een sport die je nog prima kan uitvoeren, maar kies hierbij dan liever door wielrennen in plaats van mountainbiken. Door over de weg te rijden hoef je minder klappen op te vangen waardoor de gewrichten in je hand minder worden belast.

Oefeningen om artrose in de hand te verminderen

Allereerst; artrose is niet te genezen. Er is geen enkele sport of oefening die je kan doen, die artrose daadwerkelijk doet verdwijnen. Per slot van rekening wordt het probleem veroorzaakt door een versleten laagje kraakbeen. Geen enkele sport geeft je meer kraakbeen. Gelukkig zijn er wel oefeningen die je helpen om de pijnklachten te verminderen. Bij artrose bij EFlexx en EGym oefeningen sterk aan te raden. Mede omdat alles goed wordt vastgelegd en dat apparatuur je helpt om pijnlijke fouten te voorkomen. Woon je in de omgeving van Uden en heb je last van artrose? Vraag dan een gratis Egym en Eflexx proefles aan bij Fysiopark. Onder begeleiding van een fysiotherapeut met kennis van artrose sport je altijd verantwoord en met resultaat.

Wordt sporten bij de fysiotherapeut vergoed?

Als je last hebt van artrose worden de eerste 12 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt een vast sportabonnement bij je fysiotherapeut wel of niet (deels) vergoed. Neem hiervoor dus altijd even contact op met je zorgverzekeraar zodat je zeker weet waar je aan toe bent. Omdat we bij Fysiopark in Uden graag iedereen in staat willen stellen om op een verantwoorde manier te sporten hebben wij onze prijzen bewust laag gehouden. Vanaf €35 per maand kun je al drie keer in de week gebruik maken van onze high-tech EGym apparatuur. Zo sport je voor een laag tarief verantwoord en altijd met een bekwame fysiotherapeut in de buurt.

Hoe ontstaat artrose eigenlijk?

Het is niet bekend hoe artrose precies ontstaat. Wel is bekend dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De kans op artrose wordt groter als je 45 jaar of ouder bent en wanneer je overgewicht hebt. Ook heb je een verhoogde kans op artrose als je eerder een botbreuk hebt gehad of wanneer je gewricht eerder beschadigd is geraakt (bijvoorbeeld door een ongeval). Reuma patiënten hebben helaas ook een verhoogde kans op artrose.

Overige tips wanneer je last hebt van artrose

  • Sporten is goed maar voorkom overbelasting. Heb je per ongeluk toch te veel gedaan? Geef je gewrichten een tijdje rust maar hou het gewricht wel soepel met eenvoudige bewegingen. Gebruik eventueel een koud of warm compress om de pijn te verlichten.
  • Als je last hebt van artrose zal overgewicht je klachten alleen maar groter maken. Probeer dus grip op je gewicht te houden om pijnklachten te voorkomen. We weten dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Zeker wanneer je last hebt van artrose. Fysiopark Uden kan je desgewenst helpen met leefstijlcoaching.
  • Een wandelstok kan helpen om dagelijkse handelingen te blijven uitvoeren bij zware klachten door artrose aan knie, heup of rug.
  • Zorgt je werk voor klachten door je artrose? Ben niet bang om dit bespreekbaar te maken met je werkgever en neem contact op met de bedrijfsarts. Zo kunnen jullie samen bekijken hoe door aanpassingen in werkzaamheden of werkomstandigheden je klachten verminderd kunnen worden.
  • Als je klachten door artrose lang aanhouden of verergeren raden we aan contact op te nemen met je huisarts. Een prik met een ontstekingsremmer kan je mogelijk helpen je klachten te verminderen.
Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist