Sporten met astma of andere longklachten
Als je last hebt van astma of andere longklachten, kan sporten letterlijk benauwend zijn. Zeker als je inspanningsastma hebt. Toch is sporten juist goed! Je krijgt er een betere conditie door en maakt je longen sterker. We vertellen je graag hoe ook jij, ondanks je longklachten, lekker en verantwoord kunt sporten.
Bewegen is juist goed
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een longziekte. De meest voorkomende zijn astma en COPD. Bewegen met een longziekte is niet altijd gemakkelijk en kan zelfs beangstigend zijn als benauwdheid de kop op steekt. Die benauwdheid schrikt longpatiënten die beginnen met sporten dan ook vaak af en dat is goed te begrijpen. Maar juist voor mensen met een longziekte is bewegen heel goed. Het levert op de langere termijn namelijk veel op. Je krijg een betere conditie, sterkere longen, bent minder snel moe, minder vatbaar voor een longaanval en herstelt sneller van griep. Dus hop, uit je luie stoel. Met deze tips gaat het zeker lukken.
Tips om lekker te sporten, ook met longklachten
1. Zorg voor beweging in je dagelijkse leven
Je behaalt al goede resultaten door 5 dagen per week een half uur te bewegen. Dat kan in het begin lastig zijn. Kijk daarom wat jij aan kunt. Kan je maximaal 2 minuten bewegen, doe dat dan en rust daarna weer uit. Beweeg daarna weer 2 minuten. Met bewegen bedoelen we trouwens niet per se sporten, maar ook huishoudelijk werk, tuinieren of te voet of met de fiets boodschappen doen. Alle beetjes helpen. Bewegen kan elke dag en overal en hoeft niets te kosten. Nog sterker, het levert alleen maar iets op.
2. Doe iets wat je leuk vindt
Zorg voor extra beweging naast de dagelijkse activiteiten. Welke vorm van beweging bij je past, is heel persoonlijk. Doe een activiteit die je leuk vindt, anders voelt het als een verplichting en houd je het niet vol. De één vindt het heerlijk om zichzelf een uur af te beulen in de sportschool, de ander wandelt liever een rondje. Alles is goed, als je hartslag maar wat omhoog gaat, je spieren sterker worden en je conditie langzaam verbetert.
3. Maak een afspraak met jezelf en hou je daaraan
Zet je sport- of beweegmoment in de agenda. Het is jouw tijd en daar mag niks tussenkomen. Maak vrienden en familie duidelijk dat jij deze tijd echt nodig hebt om je longklachten beter onder controle te krijgen. Vind je het lastig om zelf in beweging te komen? Doe het dan samen met iemand anders. Een vriendin, je partner of een lotgenoot die de beweging net zo hard kan gebruiken als jij. Door samen af te spreken, ben je minder snel geneigd je sportmoment te laten schieten.
4. Bouw bewegen en sporten langzaam op
Zowel je longen als je hele lijf moeten wennen aan meer beweging of sport. Een ervaren marathonloper is doorgaans ook eerst begonnen met een 5 kilometerloopje. Zet jezelf dus niet teveel onder druk, maar bouw het bewegen langzaam op. Online zijn schema’s voor beginners te vinden. Google eens op ‘Start to run’, ‘Start to swim’ of ‘wandelschema’ en kijk wat bij jou past. Dat laatste is heel belangrijk. Spiegel je niet aan anderen die al langer een bepaalde sport beoefenen, maar bepaal je eigen tempo. Ook je training zelf moet je rustig opbouwen. Het lichaam heeft 5 minuten nodig om zich aan te passen aan de inspanning. Zorg dus voor een rustige warming-up.
5. Adem rustig en door je neus
Zorg dat je rustig blijft ademen. Het helpt daarbij om zoveel mogelijk door je neus te ademen. Dat zorgt voor warme, vochtige en gefilterde lucht waardoor je longen minder gevoelig worden en je minder last hebt van prikkels die zorgen voor een astma-aanval. Merk je tijdens een training dat je gaat hijgen? Dan span je je teveel in. Rust in dat geval even uit tot je ademhaling weer onder controle is. Let ook goed op je houding. Blijf goed rechtop staan of zitten, daarmee geef je je longen letterlijk meer ruimte. Heb je een puffer? Neem die dan altijd mee en gebruik hem als het nodig is.
6. Zoek de schone lucht op
Bewegen in de buitenlucht is heerlijk. Het kan zijn dat je longen even moeten wennen aan het temperatuurverschil met binnen. Dat is heel normaal. Neem daar dus even de tijd voor. Zorg er ook voor dat je de frisse lucht op zoekt. Bewegen langs een autoweg of andere plek met vervuilde lucht kan teveel prikkels geven. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je rondje.
7. Sport onder begeleiding
Voel je je wat onzeker om zelf te sporten of heb je een stok achter de deur nodig? Ga dan sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij Fysiopark Uden bieden we die mogelijkheid. Je kunt bij ons terecht voor medische fitness, AquaFysio en onze geavanceerde eGym. Geef tijdens je intakegesprek aan dat je last hebt van longklachten, dan kunnen wij een schema voor je maken dat helemaal op jou is afgestemd. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.
Verantwoord sporten met een veilige achtervang
Bewegen helpt echt enorm als je last hebt van longklachten. Bij Fysiopark Uden sport je verantwoord en veilig onder begeleiding van onze fysiotherapeuten. Of je nu kiest voor medisch fitness, de Egym of AquaFysio. Samen bouwen we je conditie op en na verloop van tijd zal je merken dat je je longklachten een stuk beter onder controle hebt. Sporten wordt daardoor nóg leuker. Zien we je binnenkort in onze kleinschalige sportschool?
Maak een afspraak
Wil jij meer weten over hoe je jouw longklachten beter onder controle krijg? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Neem vandaag nog contact met ons op. Fysiopark is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Met deze samenwerking kunnen wij jou gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg bieden die nauw aansluit bij jouw unieke gezondheidsbehoeften.