Sporten na een blessure

Miljoenen mensen in Nederland doen aan sport: jong en oud, man en vrouw, in teamverband of individueel. Sport en beweging is nodig voor ons lichaam om gezond, fit en ontspannen te blijven. We doen er natuurlijk van alles aan om blessures te voorkomen, maar er ontstaan geregeld blessures. Heb je momenteel een blessure? Of ben je bijna hersteld van je klachten? En wil je graag weer gaan sporten? In dit blog vertellen we je hoe je het sporten weer veilig kunt oppakken.

Verschillende sportblessures

De oorzaken en vormen van sportblessures lopen behoorlijk uiteen. Een sportblessure kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een spier rekt te ver uit
  • Een spier of pees scheurt
  • Een botbreuk
  • Een gewricht wordt teveel in de verkeerde richting getrokken of geduwd

Deze blessures hebben altijd een of meerdere onderliggende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een slechte lichamelijke conditie, verkeerde lichaamshouding, verkeerd of slecht materiaal, te hoge belasting of te weinig voorbereiding. Ook kan de blessure een acute oorzaak hebben: een botsing, val of klap.

Sportblessures kunnen bij elke sport voorkomen, maar bij sommige sporten is het risico nog groter dan bij andere. Denk aan contactsporten zoals voetbal, hockey of vechtsporten. Wat verder veel voorkomt is een runnersknee of lopersknie: pijn tijdens of na het hardlopen aan de buitenkant van de knie. 

Wanneer kun je weer beginnen met sporten?

Sporters met een blessure willen het liefste zo snel mogelijk terugkeren. Dat is dan ook de meest gehoorde vraag: hoe lang duurt het voordat ik weer kan sporten? Het antwoord daarop is per blessure verschillend en heeft ook te maken met de belastbaarheid van het lichaam. Lichte blessures en een goede lichamelijke conditie kan zorgen voor een snellere terugkeer dan zwaardere blessures of een mindere lichamelijke conditie. Herstel goed en volledig. Heb je hier hulp of advies voor nodig? Een fysiotherapeut of manueel therapeut kan je hierbij helpen!

Bouw het sporten voorzichtig weer op

Het rustig opbouwen van het sporten na een blessure is de belangrijkste stap in het herstel. Vaak zien we dat mensen te snel weer te veel van hun lichaam vragen. Dit kan het herstel alleen maar vertragen omdat pijntjes weer snel kunnen opspelen. Het is verleidelijk om dan een pijnstiller of paracetamol te pakken. Doe dit vooral niet: zo krijg je de signalen van je eigen lichaam niet meer mee, en die zijn er natuurlijk niet voor niets. Kijk ook eens naar alternatieve activiteiten. Lukt de sport die je wilt beoefenen nog niet door je blessure? Misschien kun je met wandelen of rustig fietsen ook prima je conditie op peil houden zodat je daarna weer sneller op niveau bent.

Het voorkomen van sportblessures

Iedereen die ooit een sportblessure heeft doorgemaakt wilt natuurlijk niets liever dan toekomstige blessures voorkomen. Besteed daarom aandacht aan zaken die belangrijk zijn om veilig te sporten, voorkomen is immers belangrijker dan genezen:

  • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down om de bloedsomloop op gang te brengen en de spieren en pezen warm te maken
  • Bouw je trainingen geleidelijk op
  • Optimaliseer je algehele fitheid: eet en drink gezond en drink veel water op de dagen dat je gaat sporten
  • Schaf goed en professioneel materieel aan: slechte, te grote of te kleine schoenen zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak van blessures.

Wie kan me helpen bij het sporten na een blessure?

Niet alle blessures zijn te voorkomen door alleen goede voorbereiding. Soms is de hulp van een specialist nodig of gewenst om te herstellen van een blessure. Vooral bij chronische blessures (blessures die geleidelijk ontstaan) is het verstandig een specialist in te schakelen, bijvoorbeeld door fysiotherapie of sportrevalidatie. Het is dan namelijk moeilijk om de precieze oorzaak te achterhalen.

Fysiopark Uden biedt daarnaast verschillende mogelijkheden rondom medische fitness. Ben je klaar met de behandeling bij de fysiotherapeut? Maar durf je nog niet zelfstandig te gaan sporten? Met ons Egym sportprogramma train je zelfstandig maar heb je altijd een therapeut tot je beschikking om te helpen als je een vraag hebt over jouw trainingsprogramma of wanneer je een pijntje voelt opkomen die je niet direct kan plaatsen. Wij helpen je dan weer op weg! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist