Tips bij lage rugpijn

Pijn onderin de rug, iedereen heeft er wel eens last van. Maar wat moet je doen als de rugklachten niet verminderen of zelfs erger worden? In dit blog geven we tips om lage rugpijn te voorkomen of te verlichten en leggen we uit welke behandelingen in onze praktijk zouden kunnen helpen.

Wat merk ik bij lage rugpijn?

Pijnklachten in de onderrug komen veelvuldig voor. Vaak spreken mensen over een ‘zeurende pijn’. Bepaalde houdingen en/of bewegingen kunnen de klachten erger maken of juist verlichten. Soms komt het voor dat door de pijnklachten bewegen bijna niet meer mogelijk is. Onderstaand kan je merken bij lage rugpijn:

  • Zeurende pijn;
  • Hevige pijnklachten;
  • Uitstraling naar de benen;
  • Stijfheidsklachten na rust.

De oorzaken van lage rugpijn liggen redelijk uiteen en zijn vaak onduidelijk. Meestal is er sprake van problemen tussen de spieren, banden en botten. Overgewicht, stress, zwaar lichamelijk werk, lang autorijden of veel tillen of buigen van de rug zijn daarnaast factoren die een rol spelen bij het ontstaan van lage rugpijn.

Wat kan ik zelf doen bij lage rugklachten?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de rugpijn te verminderen of voorkomen:

  • Probeer in beweging te blijven;
  • Voorkom dat je langdurig in dezelfde houding zit;
  • Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren;
  • Pak indien nodig pijnstilling;
  • Let bij tillen, draaien of buigen van de rug op een goede, rechte houding.

Daarnaast helpen de volgende oefeningen, die je thuis gemakkelijk kunt uitvoeren, bij het verminderen van lage rugpijn:

  • Hol en bol maken van de onderrug;
  • Buikspieroefeningen;
  • Planken.

Buikspieroefeningen zorgen ervoor dat onze buikspieren sterker worden, waardoor er minder belasting op de rug komt te staan. Dit zal de klachten uiteindelijk verminderen. Wil je graag jouw buikspieren sterker maken, maar weet je niet goed welke oefeningen hieraan bijdragen? In onze E-gym kun je zelfstandig sporten, maar onder toezicht van onze fysiotherapeuten. Je traint zelfstandig, maar hebt altijd een therapeut ter beschikking bij vragen of bij pijntjes. Een erg gezonde vorm van sport!

Fysiotherapie bij lage rugpijn

Blijf je klachten houden van de lage rug ondanks deze tips? Dan is fysiotherapie misschien de oplossing! Een behandeling bij een fysiotherapeut kan bestaan uit:

Oefentherapie

Middels gerichte oefeningen worden de lage rug en buikspieren versterkt.

Massage

Bij massage worden verschillende massage technieken, zoals strijkingen en diepe fricties, toegepast om zo de doorbloeding in de spier te activeren en de verkramping op te heffen.

Dry Needling

By Dry Needling wordt een droge acupunctuurnaald precies op de spierknoop geplaatst. Hierdoor wordt de verkramping behandeld en ontstaat er een ontspanning in de spieren.

Manuele therapie

Bij manuele therapie wordt door middel van specifieke mobilisaties en manipulatie technieken de bewegelijkheid van botten verbeterd en daardoor de spanning weggenomen.

Rektechnieken

Met rektechnieken kunnen we de betreffende spier(en) op lengte brengen om zo doorbloeding te stimuleren en lokale kramp te verhelpen.

Heb je vragen over dit blog of benieuwd of bovenstaande therapieën jou zouden kunnen helpen bij lage rugpijn? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

Jan Bout - Fysiopark

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach