Tips bij (terugkerende) heupklachten

Heupklachten zijn klachten in en rondom het heupgewricht. De pijn kan lange tijd sluimeren en ineens hevig opspelen. Veel mensen denken vaak dat heupklachten met name voorkomen bij senioren, maar dit is zeker niet het geval. Heupklachten komen voor bij alle leeftijdsgroepen. De pijn kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld door (overmatig) sporten, overbelasting, slijtage of een ontsteking. Heupklachten kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. In deze blog geven wij tips voor (terugkerende) heupklachten.

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten zijn klachten in en rondom het heupgewricht. De medische term voor heupklachten is coxalgie. Coxalgie is de pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels.

Wat zijn de symptomen van heupklachten?

Heupklachten worden gekenmerkt door een stijf gevoel. Deze stijfheid ontstaat vooral bij rust. Een veel voorkomende aandoening is slijmbeursontsteking. In en rond het heupgewricht zitten spieren, banden, pezen en slijmbeurzen. De slijmbeurs die tussen de botten zit kan ontstoken raken en dat zorgt voor pijn als je op je zij ligt of erop duwt. Het is belangrijk om er iets aan te doen, anders bestaat de kans dat de klachten chronisch worden.

Hoe voorkom ik een blessure aan het heupgewricht?

Het is hierbij belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Jij weet het beste wat jouw lichaam nodig heeft en wanneer er iets niet goed is. De volgende punten kunnen ervoor zorgen dat de pijn tijdelijk verlicht wordt.

–   Pijn verdwijnt door te bewegen

Is het gewrichtskapsel opgerekt? Beweging zorgt ervoor dat de pijn (tijdelijk) verdwijnt. Elke ochtend 1-15 minuten lopen zorgt ervoor dat de pijn dragelijk wordt.

–   Gebruik een koude kompres of ijs

Een ontstoken gewricht heeft behoefte aan een methode dat direct de pijn verlicht. Dit doe je door er een koude kompres of ijs op te leggen. Let op! Doe dit wel met een handdoek eromheen.

–   Pijn verlicht door het nemen van een warm bad

Door het nemen van een warm bad zorg je dat het gewricht wordt gekalmeerd. Deze manier alleen maar gebruiken als je last hebt van artritis.

Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan herstel?

Buiten deze oefeningen om is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Deze specialist gaat in samenspraak met jou kijken wat het beste behandeltraject is, bijvoorbeeld fysiotherapie of manuele therapie. Het is niet aan te raden om heupklachten zelf te behandelen, maar je kunt wel veel doen om de heupklachten te voorkomen. Hiermee voorkom je dat de heupklachten chronisch worden. Fysiopark Uden helpt je graag verder! Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist