Wat is een hielspoor?
Een hielspoor is een klein aangroeisel aan de voor- en onderzijde van de hiel. Het ontstaat door jarenlang staan, lopen en springen. De platte peesplaat onder de voet ook wel de ‘fascia plantaris’ genoemd trekt jarenlang aan de hiel, waardoor de hiel soms de neiging heeft om extra bot aan te maken. Hierdoor ontstaat een soort aangroeisel de zogenaamde ‘hielspoor’. Deze is goed zichtbaar op een röntgenfoto.
Heb ik pijn vanwege hielspoor?
Het blijkt dat een deel van de volwassen bevolking een hielspoor heeft zonder klachten.
Er is ook een klein deel die er wel last van heeft, omdat het aangroeisel (hielspoor) en zijn omgeving geïrriteerd raken.
Andere oorzaken van hielpijn
Ja, in de meeste gevallen is het niet de hielspoor die hielpijn veroorzaakt, maar blijkt de pijn meestal afkomstig te zijn doordat de platte peesplaat (fascia plantaris) die aan de hiel vastzit overbelast raakt.
Behandeling van een hielspoor
Sinds een jaar of tien geleden echografie zijn intrede deed binnen de fysiotherapie kon deze platte peesplaat zelf ook bekeken worden en al snel bleek dat het niet de hielspoor (het aangroeisel) maar de overbelaste en verdikte platte peesplaat was die de hielpijn veroorzaakte. Sommige zorgverleners zijn daar niet van op de hoogte en noemen de hielpijn nog altijd ‘hielspoor’, terwijl het in feite om een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) gaat.
Onder de hiel zit ook een vetkussen ter bescherming van de hiel en de platte peesplaat. Het vetkussen kan zijn veerkracht verliezen en op die manier kan ook irritatie ontstaan van de hielspoor of van de platte peesplaat. Ook kan het vetkussen zelf ontstoken raken en ook kan het botvlies van de hak ontstoken raken (periostitis). Combinaties van de genoemde mogelijke oorzaken zijn ook mogelijk.
Wat kunt u zelf doen?
1. Minder belasten, staan en zitten vaker afwisselen en gaan fietsen in plaats van wandelen;
2. Koop via internet of bij een schoenenzaak een goede siliconen inleghiel;
3. Let op een goede voetafwikkeling tijdens lopen;
4. Bij doorgezakte voeten raadpleeg de podotherapeut voor goede steunzolen met zachte demping onder de hiel. Gebruik in dat geval geen siliconen inleghiel.
Wat kan de fysiotherapeut bij FysioPark voor u doen?
1. Een goede diagnose stellen op basis van een gesprek, lichamelijk onderzoek en een uitgebreide echo. FysioPark heeft meer dan 10 jaar ervaring met het maken van echo’s;
2. Gedegen uitleg geven over het natuurlijk herstel van hielspoor, peesplaatontsteking en andere mogelijke oorzaken;
3. Loopscholing;
4. Advies ten aanzien van het belasten van de hiel in het dagelijks leven;
5. Shockwave therapie of Epte therapie.
Wat doet shockwave therapie?
Shockwavetherapie wordt met succes toegepast om verkalkingen in pezen te vergruizen en processen die verkalking moet opruimen te stimuleren. Deze vorm van therapie stimuleert tevens fysiologische processen in de ontstoken peesplaat die geassocieerd worden met herstel. Het resultaat is in veel gevallen dat de pijn duidelijk afneemt. Er zijn inmiddels vele wetenschappelijke publicaties die de klachtenafname door shockwave bevestigen.
Wat doet EPTE?
EPTE therapie is een behandelmethode met laag gedoseerde galvanische zwakstroom, waarbij twee elektrodes gebruikt worden. Een electrode wordt op de kuit geplaatst en de tweede electrode is een zogenaamde naaldelectrode. De naaldelektrode wordt onder echogeleide in de ontstoken platte peesplaat gestoken. Gedurende anderhalve minuut loopt er een stroompje door de elektrodes.
Rond de naaldelektrode ontstaat een kleine chemische reactie (elektrolyse) dat een aantal chemische en fysiologische processen in gang zet en ervoor zorgt dat het natuurlijke herstel wordt gestimuleerd. Na de behandeling krijgt de patiënt een oefenprogramma gepresenteerd dat hij thuis moet gaan uitvoeren.
Maak een afspraak!
Komen de symptomen van hielspoor of hielpijn u bekend voor? FysioPark past deze behandelingsmethode de afgelopen twee jaar al toe op hardnekkige peesontstekingen. Neem contact met ons voor vragen of een afspraak!
Vincent Vos -MSc.
Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist