Wat kun je zelf doen bij etalagebenen?

Heb jij wel eens last van je benen (tenen, voeten, onderbeen, bovenbeen of bil) tijdens het lopen? En trekt deze pijn weg zodra je stopt met lopen en gaat rusten? Dan is de kans groot dat je last hebt van etalagebenen. Wij noemen dat ook wel claudicatio. Deze aandoening valt gelukkig goed op te lossen door een gezonde leefstijl en looptraining. In dit blog leggen we verder uit wat claudicatio is en wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen ontstaan door vernauwing van je slagaderen in je benen door verkalking. Door deze vernauwing kan bloed, en dus zuurstof, bepaalde delen van je benen nog maar moeilijk bereiken. Je krijgt hierdoor pijn en een dof gevoel in een onderdeel van je benen. Dit trekt weer bij zodra je stopt met lopen of gaat zitten. Je benen hebben dan namelijk minder energie nodig, waardoor de hoeveelheid bloed op dat moment wel voldoende is. Daar komt de naam dus ook vandaan: voor etalages staan mensen ook heel vaak stil. Vervolgens lopen ze weer een stukje, en bij een volgende etalage stoppen ze weer.

Hoe ontstaat deze slagadervernauwing?

Bloed wordt vervoerd door bloedvaten. Deze bloedvaten bestaan uit een laag cellen. Deze laag geeft stoffen aan die ervoor zorgen dat de vaatwand elastisch wordt. Als deze cellen niet normaal functioneren, wordt het bloedvat minder elastisch. Als je gevolg worden de aders en slagaders stijver en neemt de kans op bloedproppen toe. Etalagebenen ontstaan in verschillende fasen. In de eerste fase merk je zelf nog vrij weinig tot niets. In de laatste fase genezen wondjes aan je voet of been zelfs niet eens meer. Het is dus belangrijk om op tijd de klachten te herkennen en aan de bel te trekken als je iets vermoed.

Bloedvaten vernauwen door een ongezonde leefstijl. In het bijzonder leiden roken en overgewicht vaak tot vernauwing van de aders. Dit is dan ook vaak de achterliggende oorzaak van etalagebenen.

Gezonde leefstijl en looptraining zijn cruciaal

Claudicatio valt niet te genezen met medicatie. Het is een aandoening die je zelf zult moeten oplossen. Gelukkig blijkt in de praktijk bij heel veel mensen looptraining voldoende om van de klachten af te komen. In hele uitzonderlijke gevallen wordt besloten om een operatie uit te voeren, maar dit is vaak als looptraining niet blijkt te werken.

In eerste instantie zal je dan ook geadviseerd worden om je leefstijl in kaart te brengen en aan de slag te gaan met looptraining. In het bijzonder raden we je aan om te stoppen met roken. Heb je last van overgewicht? Dan raden we aan om wat kilo’s af te vallen. Lukt dit niet? Dan zijn er heel veel instanties die je hiermee kunnen helpen. Een huisarts helpt je te stoppen met roken, een diëtist kan met jou werken aan een gezond voedingspatroon.

Daarnaast is lichaamsbeweging essentieel, ook als u hierdoor pijn krijgt. Door te wandelen verbeter je namelijk de bloedtoevoer in je benen. Hierdoor zullen klachten uiteindelijk verminderen. Het doel van wandeltraining is dan ook om meer tijd te rekken voordat klachten ontstaan, of ervoor te zorgen dat de pijn verminderd. Als je juist niet gaat bewegen, zal pijn nog eerder optreden wanneer je wel in beweging bent.

We raden aan om liefst dagelijks, maar minimaal 3 dagen in de week te gaan wandelen. Wandel net zo lang tot de pijn opspeelt, en loop dan nog 10 stappen verder. Vervolgens ga je stil staan of zitten tot de pijn weer wegtrekt. Zodra de pijn weg is, doe je de oefening opnieuw. Dit doe je ongeveer een halfuur.

Laat de fysiotherapeut meekijken met looptraining

Veel mensen met claudicatio voeren hun looptraining uit bij de fysiotherapeut, bijvoorbeeld op een loopband. Fysiotherapie bij etalagebenen helpt je namelijk om een goed looppatroon en houding te ontwikkelen. Wat we namelijk vaak merken is dat men anders gaat lopen om de pijn te onderdrukken. Dit heeft op den duur weer nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld je houding, waardoor je ook elders in je lichaam pijn kunt krijgen. Een fysiotherapeut kan daarnaast adviseren rondom je gehele leefstijl, zodat ook daar resultaat uitgehaald kan worden.

Oefeningen bij etalagebenen

Looptraining is dus de allerbelangrijkste oefeningen om klachten te verminderen. Daarnaast zijn er ook een aantal simpele en snelle oefeningen die je, naast de looptraining, ook kunt uitvoeren om de bloedtoevoer in de benen te verbeteren. Deze kun je gewoon thuis doen.

  • Knie-heffen
    • Wanneer je kleine stukjes loopt, bijvoorbeeld van de keuken naar de woonkamer of andersom, probeer dan de knieën rustig te heffen. Zo ben je nog net wat meer in beweging dan ‘normaal’ lopen
  • Op de tenen staan
    • Ga op de onderste traptrede staan met je tenen en pak de trapleuning vast. Ga nu rustig op je tenen staan, en daarna weer terug naar beneden. Herhaal dit een aantal keer.
  • Benen strekken
    • Ga op een stoel zitten en strek beide benen, om en om, een aantal keer
  • Zitten en staan
    • Ga een aantal keer op een stoel zitten en weer opstaan. Houd hierbij een rechte rug om rugklachten te voorkomen.

Afspraak maken voor fysiotherapie bij etalagebenen

Herken je bovenstaande klachten? Of is jou reeds al verteld dat je last hebt van claudicatio en zoek je een fysiotherapeut die kan helpen bij looptraining? Neem dan gerust contact met ons op voor een eerste afspraak. Onze therapeuten hebben speciale ervaring met etalagebenen en maken een behandel- en beweegprogramma op maat. Fysiopark is gevestigd in Uden. Fysiopark is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Met deze samenwerking kunnen wij jou gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg bieden die nauw aansluit bij jouw unieke gezondheidsbehoeften.

Vincent Vos - Fysiopark

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist